Bili smo na Goričkem

Ljubljana, 22. maj 2017 – Občinski odbori SLS iz Zgornje Savinjske doline in Slovenska ženska zveza pri SLS so organizirali izlet po Goričkem, najbolj severovzhodnem delu Slovenije, ki slovi po prijaznih in dobrosrčnih ljudeh, dobri hrani in odličnem vinu.

 

Izlet je opisala Lilijana Rakun:

Avtobus nas je odpeljal doživetju nasproti. Kavica ob avtocesti in dobra malica sta nas poživila, da smo lažje sledili lepim dogodkom. Pot nas je vodila v kraj Pertoča kjer smo si ogledali cerkev sv. Helene z bogatim mozaikom, delo patra Marka Rupnika. Tamkajšnji župnik g. Vinkovič nam je podrobno obrazložil pomen vsakega dela te čudovite mojstrovine.

Polni čudovitih vtisov smo se po krajši vožnji po lepi gričevnati pokrajini ustavili v kraju Grad in si ogledali največji še ohranjeni grad v Sloveniji, ki se zaradi zahtevne obnove le počasi obnavlja. Zaradi pomanjkanja časa smo si ogledali le notranje dvorišče. Nato smo se odpravili v doživljajski park Vulkanija kjer nas je skozi svet raznovrstnih vulkanov poleg vodičke vodil tudi krtek Oli. Je izvrsten poznavalec podzemlja, še posebej vulkanov in geoloških značilnosti Goričkega. Razložil nam je, da je pred 3 milijoni let bruhal na območju današnje Slovenije vulkan, ki je spremenil obliko tega dela zemlje in tako spreminjal pogoje življenja skozi tisočletja.

V neposredni bližini Vulkanije smo imeli v gostilni Klement organizirano kosilo. Tu nas je pričakala in nas pozdravila tudi tamkajšnja županja SLS ga. Cvetka Ficko, ki nam je predstavila življenje v tem lepem delu Slovenije.

Nato nas je pot vodila do razglednega stolpa Vinarium v Lendavskih goricah. Stolp je visok 53,50 m, ponuja pa razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Še preden smo se povzpeli na stolp (nekateri z dvigalom, nekateri pa kar po okrog 240 stopnicah), smo se za kratek čas ustavili v znameniti in vedno vredni ogleda Plečnikovi cerkvi v Bogojini.

Na poti domov smo se ustavili še pri našem vidnem članu SLS g. Danilu Steyerju, ki je znan kot zelo cenjen vinar doma in po svetu. Tu so nam postregli poleg pokušine vin še z domačim narezkom, tako da smo se prav dobre volje vračali proti domu.

 

Preneseno iz: www.sls.si