Človek postaja ogrožena vrsta, kdo ga bo zaščitil?

Ljubljana, 11. april 2019 – “Manj kot mesec dni po tem, ko sem izrazil zaskrbljenost glede posledic širjenja populacije volkov in medveda na velik del države in se spraševal, ali Slovenija postaja zverinjak Evrope, so zveri ponovno udarile. Kmetija Peternelj iz občine Ilirska Bistrica je znova utrpela škodo. In poudariti moram, da ta kmetija še zdaleč ni edina,” je povedal Klemen Šavli, podpredsednik SKZ pri SLS.

G. Peternelj je na spletnem mediju Facebook objavil sledeče:  »Včeraj še živahen, le 20 dni star žrebiček, danes pa … Po enem letu skrbi in hranjenja breje matere, pride na dan mali nebogljen žrebiček, njegova življenjska pot pa se zaključi po dvajsetih dneh, ko postane večerja za medvedjo družino … Morda je čas, da država nekaj naredi, saj so medvedi tudi lačni in hranjenje le-teh ni delo kmetov, ampak tistih, ki nasprotujejo odstrelu in lastnice – države. Verjetno bomo kmetje morali kmalu prevzeti stvari v svoje roke, tako kot so to storili že kolegi iz Francije, Italije, …«

V SKZ z veliko žalostjo ugotavljamo, da se napadi zveri nadaljujejo. To se dogaja v krajih, kjer so pogoji za življenje in kmetovanje že brez tega zelo težki. Zahtevamo takojšnje ukrepe vlade, sodstva in tudi varuha človekovih pravic. Tisti, ki so odgovorni za tak porast števila zveri, morajo kazensko in materialno odgovarjati. Smatramo, da se dogajajo najhujše kršitve človekovih pravic in genocid nad prebivalci podeželja s strani neodgovorne oblasti in samooklicanih naravovarstvenikov. Zdi se namreč, da na nekaterih predelih Slovenije, človek postaja ogrožena vrsta in pozivamo, da se zaščiti ljudi in njihovo premoženje.

Klemen Šavli, podpredsednik SKZ pri SLS.

Klemen Šavli je predsednik Občinskega odbora SLS Tolmin in občinski svetnik v Občini Tolmin. Po Izobrazbi je kmetijski tehnik, dela pa kot kmetovalec in področni vodja prodaje kmetijske mehanizacije pri podjetju Profi kmet.

 

Preneseno iz strani www.sls.si