Dan slovenske demokracije bi praznovali 12. maja

Na seji komisije Državnega sveta za državno ureditev so včeraj, 26. januarja 2022, sprejeli pobudo državnega svetnika iz vrst SLS dr. Marjana Maučeca, ki je predlagal, da se med že obstoječe praznike uvrsti še dan slovenske demokracije.

Član državnega sveta dr. Marjan Maučec, ki je predlagal dopolnitev Zakona o praznikih in dela prostih dneh v Sloveniji je mnenja, da se mora slovenska demokracija obeleževati s posebno pozornostjo. Praznik bomo, če bo predlog državnega sveta potrdil tudi Državni zbor Republike Slovenije obeleževali 12. maja, saj je na ta dan leta 1988 v Unionski dvorani nastalo prvo demokratično politično gibanje od začetka druge svetovne vojne na Slovenskem, Slovenska kmečka zveza. Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman je o tem dogodku dejal, da je priletela prva lastovka slovenske pomladi. 

Ivan Oman, prvi predsednik slovenske kmečke zveze

 »Odlično priložnost za vzpostavitev dne slovenskega demokracije predstavlja tudi iztek 30. obletnice slovenske samostojne in demokratične države v letu 2021. Določitev novega praznika, ki ne bi bil dela prost dan, ne bi povzročila dodatnega izpada delovnih ur in povečanja obveznosti za delodajalce,« je še dodal dr. Maučec.

dr. Marjan Maučec

Preneseno iz strani www.sls.si