Govor predsednika SLS mag. Marka Zidanška ob 29. obletnici ustanovitve SKZ, današnje SLS

Sevnica, 12. maj 2017

 Spoštovane članice in člani Slovenske ljudske stranke!

Spoštovani župan Občine Sevnica gospod Srečko Ocvirk!

Spoštovani gostje, vsi, ki ste danes zbrani, in vsi, ki ste bili prisotni 12. maja 1988 v Unionski dvorani!

Tudi v mojem imenu prav lep pozdrav tu na prekrasnem sevniškem gradu, na praznovanju naše Slovenske ljudske stranke!

29 let mineva od dne, ko so v Unionski dvorani začeli našo zgodovino in zgodovino Slovenije pisati pogumni ljudje. Spodbudile so jih besede pesnika Toneta Kuntnerja, v političnem intervjuju objavljene leto poprej, »Bila je pšenica, zdaj raste plevel«. Kmetje, Slovenke in Slovenci, so združili svoje moči in ustanovili prvo demokratično politično stranko na slovenskih tleh! S tem dejanjem so v neprijaznem okolju zasejali prvo seme upanja, iz tega prvega semena pa je kmalu vzklil ne le demokratični večstrankarski sistem, pač pa že kmalu tudi naša – samostojna – Republika Slovenija.

Slišali smo Franca Bogoviča, ki je leta 1988 sedel v Unionski dvorani, danes pa zastopa interese Slovenk in Slovencev v Evropskem parlamentu, ki je poudaril, da nam je vstop v Evropsko unijo pred 13 leti omogočil mnoge prednosti, ki se nam dandanes zdijo samoumevne.

V 29. letih smo žal že nekajkrat videli pa tudi občutili, kako se izmenjujeta cikla rasti in krize. Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani smo bili v tem času tako ponosni kot tudi razočarani nad državo – tudi nad politiko!

 

Dragi prijatelji,

po zadnjih volitvah se je pokazalo, kam nas pripeljejo politiki z visokoletečimi moralnimi floskulami, a brez programa. Kam nas pripeljejo kmetijski ministri, ki se bolj kot s kmetijstvom ukvarjajo s svojo javno podobo? In kam so humoristi pripeljali upokojence? Upravičeno smo razočarani nad njimi! Našo krasno samostojno Slovenijo vsi po malem uničujejo in izkoriščajo naše najboljše vire. Tega v Slovenski ljudski stranki ne bomo dovolili!

Kako lahko država dovoli, da več kot 300.000 ljudi živi pod pragom revščine? Kdo se ukvarja s 100.000 brezposelnimi? Komu je mar za mlade, ki jih podimo iz države? Kdo v slovenski politiki gleda v prihodnost? Nihče!

To je žalostno stanje naše države, ki pogreša dobrega gospodarja, ki bi jo vodil na pravo pot. Slovenci smo si svojo samostojnost izborili in na nas je, da poskrbimo da bodo vse prihodnje generacije lahko dostojno živele v naši lepi državi. Država smo ljudje, in ljudje bomo rekli NE elitam, ki skrbijo le za peščico državljanov – na vse delovne in poštene ljudi, pa znova in znova pozabljajo. Slovenska ljudska stranka je pripravljena prevzeti odgovornost, da kot dober gospodar poskrbi za vse državljane in državljanke.

 

Spoštovane in spoštovani,

v Slovenski ljudski stranki imamo program! Ne le to. Imamo najboljši program. Veste zakaj?

Zato, ker našega programa niso pisali samo teoretiki brez prakse. Pisali ste ga vi, podjetniki, kmetje, obrtniki, delavci, mladi in upokojenci. Pisali ste ga Slovenci zdrave pameti. Vaše zamisli smo si skrbno zapisovali in jih imamo pripravljene za čas, ko jih bomo skupaj lahko uresničevali. Vsi plačani teoretiki, ki pišejo programe ostalim strankam, skupaj ne premorejo toliko zdrave pameti, kot ste je vi prispevali v naš program dobrega gospodarja. Normalizirali in debirokratizirali bomo gospodarstvo, vrnili spoštovanje podeželju, bolnikom vrnili pravice, ki jim pripadajo, upokojencem pa ukradene pokojnine, delavca bomo razbremenili davkov zaradi katerih nima dostojne plače, in mladim zagotovili delovna mesta ter dostojno življenje.

Predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Rok Sedminek je izpostavil nekatere okoliščine, ki danes otežujejo ohranjanje tradicije, ogrožajo kmetovanje in zaradi vprašljivega delovanja kmetijskega ministra celo grozijo njegovi eksistenci!

V kmetijstvu je družinska kmetija prednostna naloga SLS in z našim ponovnim vzponom bo končno postala tudi prednostna naloga Slovenije. S tem bomo ohranili našo bogato kulturno in naravno dediščino.

To je le začetek našega programa, vendar obenem tudi bistvo novega preporoda Slovenije.

Zato, spoštovane in spoštovani – prav v takšnih dogodkih, kot je današnji, vidim in občutim vnovično močno željo po spremembah in veliko energijo, ki se je spominjam izpred četrt stoletja. Te energije nam ni več mogoče vzeti.

Izpad iz parlamenta je bil za SLS boleč, vendar nam to ni vzelo upanja. Razumeli smo sporočilo Slovencev in ta čas dobro izkoristili. Pregledali smo, kaj je bilo v preteklosti dobro narejenega in kje so bile napake. Notranje smo se poenotili, pomladili in temeljito pogovorili. Slovenska ljudska stranka sedaj bolje vidi stiske in probleme ljudi. Znova se zavedamo, da štejejo dejanja in ne lepe besede. Ko pa v SLS damo besedo, to besedo tudi držimo.

V preteklosti smo že pokazali, da znamo s trdim delom preprečiti plevelu, da bi se nekontrolirano razširil, in dati pšenici prostor za rast in čas za zorenje. Tudi zdaj delamo tako! Veseli me, da so na naslednjih volitvah za SLS svoje ime pripravljeni zastaviti mnogi župani. Celo nekateri, ki ne prihajajo iz naših vrst. Skupaj bomo znova pokazali pot za Slovenijo. Pokazali bomo rešitve, ki jih narekuje zdrava pamet, za njihovo uresničitev pa je potrebno delo. Tega se zavedamo! In to nas ne plaši, ampak spodbuja, saj vemo, da bodo – z našimi programskimi rešitvami – jasni cilji za Slovenijo postali resničnost, da bomo lahko s ponosom gledali na svojo državo!

Naši člani bodo v parlamentarnih klopeh in ministrstvih delali za vse državljane, delali bodo za Slovenijo in za našo skupno boljšo prihodnost! Pošteno delo vsakega državljana bo tudi pošteno plačano, s čimer se bo ljudem povrnilo dostojanstvo. Z našimi rešitvami dobrega gospodarja bo vsak deloven človek lahko sebi in svoji družini omogočil dostojno življenje.

SLS se vrača v parlament z najpomembnejšo nalogo. V parlament se vračamo, da odločimo, kakšna bo prihodnja vlada. Kot predsednik Slovenske ljudske stranke vas vabim in si želim za vsakega od vas, da postanete del ekipe, ki bo jutri poskrbela za drugi preporod Slovenije.

***

Preneseno iz: www.sls.si