Iskrene čestitke vsem Slovenkam in Slovencem ob slovenskem kulturnem prazniku

Ljubljana, 8. februar, 2022 – Na današnji Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, v Slovenski ljudski stranki vsem Slovenkam in Slovencem iskreno čestitamo. Še posebej iskreno čestitamo prejemnikom Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji, ki jim je Slovenija podelila na sinočnji osrednji državni proslavi: za Prešernovo nagrado leta 2022 klasičnemu filologu in prevajalcu dr. Kajetanu Gantarju ter muzikologu in dirigentu dr. Mirku Cudermanu, in prejemnikom najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2022 – nagrado Prešernovega sklada leta 2022: pesnici in pisateljici Anji Štefan, dramski igralki Jette Ostan Vejrup, skladatelju Damijanu Močniku, sopranistki Andreji Zakonjšek Krt, slikarju Dušanu Kirbišu ter režiserki in avtorici animiranih filmov Špeli Čadež. 

V SLS smo ponosni na vse sedanje slovenske kulturne ustvarjalce, ki na različnih področjih ustvarjanja krepijo slovensko kulturo, in s tem slovensko identiteto, s katero ne le utemeljujemo našo narodnost in ji dajemo kulturno in duhovno širino, temveč z njo bogatimo tudi evropski kulturni prostor, katere temeljni del smo. V SLS smo prav tako ponosni na vse kulturnike, ki so v preteklosti tlakovali temelje za obstoj slovenske besede, narodne glasbe in vse druge ustvarjalne umetnosti.  

Naj bo današnji dan vsem Slovenkam in Slovencem obdan z mislijo na poezijo velikega človeka slovenske kulture Franceta Prešerna, ki je ne le avtor besedila slovenske himne Zdravljica, temveč je že v svojem času znal z besedami vizionarsko povezati slovenski narod in ga dvigniti nad dnevne politične in družbene spore ter ustvariti nov, širši pogled za prihodnost.

V SLS trdno delimo navdih in vizionarstvo Franceta Prešerna za povezovanje slovenskega naroda tudi v današnjem času, zato smo z veseljem te dni tudi uradno pristopili h gibanju Povežimo Slovenijo, saj verjamemo, da le s preseganjem razlik, s strpnim in argumentiranim dialogom, povezovanjem in sodelovanjem Slovenk in Slovencev, lahko naredimo vse za maksimalno dobrobit slovenskih državljank in državljanov, in naše drage Slovenije. Zato z veseljem sooblikujemo gibanje PoS in smo pred dnevi z velikim upanjem in prepričanjem, da delamo v skupno dobro, podpisali sporazum.

Kam za Prešernov dan 2019? – družinski blog o potovanjih, izletih in  ostalih dogodivščinah z otroci

Himna Republike Slovenije v avtorstvu besedila dr. Franceta Prešerna:

Spet trte so rodile

prijatli, vince nam sladkó,

ki nam oživlja žile,

srcé razjásni in oko,

ki utopi

vse skrbi,

v potrtih prsih up budi!

Komú najpred veselo

zdravljico, bratje! čmò zapét’!

Bog našo nam deželo,

Bog živi ves slovenski svet,

brate vse,

kar nas je

sinóv sloveče matere!

V sovražnike ‘z oblakov

rodú naj naš’ga treši gróm;

prost, ko je bil očakov,

naprej naj bo Slovencov dom;

naj zdrobé

njih roké

si spone, ki jih še težé!

Edinost, sreča, sprava

k nam naj nazaj se vrnejo;

otrók, kar ima Slava,

vsi naj si v róke sežejo,

de oblast

in z njo čast,

ko préd, spet naša boste last!

Bog žívi vas Slovenke,

prelepe, žlahtne rožice;

ni take je mladenke,

ko naše je krvi dekle;

naj sinóv

zarod nov

iz vas bo strah sovražnikov!

Mladenči, zdaj se pije

zdravljica vaša, vi naš up;

ljubezni domačije

noben naj vam ne usmŕti strup;

ker zdaj vàs

kakor nàs,

jo sŕčno bránit’ kliče čas!

Živé naj vsi naródi,

ki hrepené dočakat’ dan,

da koder sonce hodi,

prepir iz svéta bo pregnan,

da rojak

prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!

Nazadnje še, prijatlji,

kozarce zase vzdignimo,

ki smo zato se zbrat’li,

ker dobro v srcu mislimo;

dókaj dni

naj živí

vsak, kar nas dobrih je ljudi!

Preneseno iz strani www.sls.si