Mag. Zidanšek: Kako bomo povečali konkurenčnost Slovenije, če pa država le povečuje davke?

Nova davčna zakonodaja poglablja neprijaznost do podjetništva

Ljubljana, 29. november 2017 – Včeraj v parlamentu sprejeti paket davčne zakonodaje bo po besedah resorne ministrice Vraničar Erman deloval v smeri izboljšanja konkurenčnosti Slovenije. »V SLS se s tem ne strinjamo. Poenostavitev plačevanja davkov ipd. so le lepotni popravki. Ti pa ne zakrijejo dejstva, da gre povečini za ukrepe, ki bodo še dodatno poglobili neprijaznost državnega aparata do podjetništva, in dodatne obremenitve na ključnih področjih,« je prepričan predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

»Kako bomo povečali konkurenčnost Slovenije, če pa država le povečuje davke?« se sprašuje mag. Zidanšek, ki ga seštevanje prihodkov povezanih oseb, zaostritev pogojev za obvezen izstop iz normiranstva spominja na preteklo t. i. mini davčno reformo, ki je imela za rezultat prav to – povečevanje davkov.

Napovedi povečanja konkurenčnosti na osnovi takšnih ukrepov je absurdna. Ob takšnih ukrepih bo Slovenija naslednje leto znova padla na lestvicah ekonomske svobode, kot zaradi podobnih ukrepov trenutne Vlade RS pada že zadnjih nekaj let. Slovenija mora od državnega dela gospodarstva zahtevati rezultate, primerljive z zasebnim sektorjem. Delovnopravno zakonodajo je treba prilagoditi zahtevam sodobnega globalnega trga in z davčno zakonodajo ustvariti okolje, ki bo prijazno podjetnikom ter privlačno za domače in tuje investitorje v gospodarstvu. Nadaljnja nujna ukrepa sta zmanjšanje obsega države in prenova insolvenčne zakonodaje, ki bo preprečila odlive na »rajske« otoke. To so edini in nujni ukrepi, ki bodo dvignili konkurenčnost slovenskega gospodarstva. V nasprotnem primeru bodo Sloveniji družbo na lestvicah konkurenčnosti še naprej delale z nerazvite države.

»Ministrica Vraničar Erman bi morala iz svojega dolgoletnega dela na ministrstvu dobro vedeti, kaj so ključni problemi za dvig konkurenčnosti. Žal si ne ona ne celotna Vlada RS ne upa sprejeti ključnih odločitev, saj se ne želi zameriti tistim, ki že leta preveč lepo živijo na račun delavcev, podjetnikov, kmetov in vseh tistih, ki v Sloveniji delajo. V SLS se ne bojimo jasno povedati, kaj je treba spremeniti, in to tudi narediti, zato bodo ukrepi za dvig konkurenčnosti gospodarstva jasna zahteva za vstop SLS v prihodnjo vlado!« še poudarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Preneseno iz strani www.sls.si