Podpredsednik SLS Franc Bogovič ob 1. maju: Z Zavezništvom za mlade do večje zaposljivosti mladih in uspešnejšega slovenskega gospodarstva in slovenske družbe kot celote

Ljubljana, 1. maj 2019 –  Praznik dela, ki so ga začeli praznovati že pred 128 leti, leta 1890, v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA, vsako leto poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Poleg medsebojne solidarnosti med delavci ostajajo aktualna tudi druga vprašanja, povezana z delom še posebno delom kot vrednoto. Dandanes brezposelnost ni več tak problem, kot je bila še pred nekaj leti. Je pa v nebo vpijoče dejstvo, da je v Sloveniji 268.000 oseb (13,3 % ) pod pragom revščine in med njimi so tudi delavno aktivni. 19,1 % zaposlenih prejema minimalno plačo. K tem moramo dodati še nekatere zaposlene v kmetijstvu, trgovini, gostinstvu, prometu in  drugih raznovrstnih dejavnostih (skupaj okoli 200.000 ljudi), ki zaslužijo manj kot minimalno plačo.

Ta podatek v praksi pomeni, da je življenje lažje za družine, kjer sta oba starša prejemnika socialne podpore, kot za družine, kjer sta oba starša zaposlena za minimalno plačo. Ali taka uredite res spodbuja delovno aktivnost naroda in pozitivno vpliva na narodno samozavest? Odgovor poznamo vsi.

Kot poje skupina MI2 v pesmi Zbudi me za 1. maj se tudi te dni prebujajo z voščili tisti, katerih programi temeljijo na gospodarsko uspešni, pravični in solidarni Sloveniji in vodijo Vlado Republike Slovenije. Želimo si, da bi svoje poslanstvo vzeli resno in našli odgovore na težave, ki jih s seboj prinašajo prekarne oblike dela, težave mladih iskalcev prve zaposlitve ter naraščanje deleža dolgotrajno brezposelnih delavcev po 50. letu starosti. Da bi bili dovolj modri in v usmerjanju izobraževalne politike prisluhnili tudi gospodarstvu in izobraževalni sistem prilagodili realnim potrebam na trgu dela, ki se sooča z velikimi težavami pri iskanju ustreznih kadrov. To v SLS rešujemo s primerom dobre prakse, ki jo je podpredsednik SLS Franc Bogovič kot evropski poslanec (SLS/EPP) po vzoru EU aktivno pripeljal v Slovenijo s projektom Zavezništvo za mlade. S tem projektom se spodbuja tesnejše sodelovanje šolskega sistema in gospodarstva v Sloveniji s ciljem, da mladi dobijo perspektivnejše zaposlitvene priložnosti v lokalnem okolju, podjetja pa perspektiven kader, za katere ima odprtih veliko delovnih mest.

Prepričani smo, da je prav tako pomembna, kot je v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do dela in do opravljanja svobodno izbranega ali sprejetega poklica, tudi pravica do obveščenosti – v tem primeru obveščenosti o tem, kateri so tisti poklici, ki imajo prihodnost, kar pomeni postaviti dobrobit, realno zaposljivost in prihodnost mladih pred interese sedanjega zastarelega šolskega sistema v Sloveniji, ki ne sledi duhu in potrebam časa, , čeprav je obstoj sedanjega šolskega sistema v veliki meri odvisen od vpisa dijakov in študentov, čeprav jim ne zagotavlja delovnih mest in perspektivnih služb.

Ob tej priložnosti čestitamo vsem, ki se tudi v neugodnih pogojih vsakodnevno trudijo za preživljanje sebe in svoje družine, ki vzdržujejo temelje družbenega sistema in vztrajajo za boljši danes in jutri. Ob tej priložnosti tudi poudarjamo, da stojimo v bran:

  • zaposlenim, ki imajo sramotno nizke plače, ker plačujejo neverjetno visoke davke;
  • obrtnikom, ki se vsak dan borijo z neživljenjsko birokracijo;
  • podjetnikom, ki bi jim radi vzeli kar so v življenju ustvarili;
  • kmetom, od katerih se pričakuje, da bodo za drobiž garali od jutra do večera;
  • mladim, ki ne morejo do služb in stanovanj;
  • upokojencem, ki ne morejo več živeti od sladkih obljub višjih pokojnin.

Preneseno iz strani www.sls.si