Razprava o dogajanju v tržaškem pristanišču in njegovem vplivu na Koper in širše tržaško zaledje

Ljubljana, 7. junij 2019 – Minuli  petek so se člani SLS MO Koper udeležili razprave o dogajanju v tržaškem pristanišču in njegovem vplivu na Koper. Konec marca 2019 je bil namreč v Rimu podpisan dogovor med vladama Italije in Kitajske o trgovinskem in infrastrukturnem sodelovanju v okviru »svilnate poti«. V kitajskih načrtih naj bi Trst in Genova predstavljala eno od morskih konic »svilne poti« za prodor v Srednjo Evropo.

Italijanski mediji so zapisali, da je Trst s podpisom memoranduma dokončno preusmeril pozornost Kitajcev od Kopra in načrtovane proge do Divače.

Po besedah publicista Milana Gregoriča, je MO Koper brez resnega razloga več let ovirala lastno pristanišče v njegovih naporih za povečanje I. pomola, hkrati so preprečili izgradnjo drugega kontejnerskega terminala na III. pomolu. Luka ima težave tudi zaradi obračunavanj med občinama Koper in Ankaran, saj ima težave pri pridobivanju soglasij in dovoljenj ter dodelitvah novih luških površin.

Član upravnega odbora družbe Rail Cargo Austria , Eric Richter, je v italijanskih medijih poudaril, da Koper nima ustrezne železniške povezave in bo zato Trst konkurenčnejši.

Na razpravi so se udeleženci spraševali ali je slovenska država, kot večinski lastnik Luke, v zadnjem času vlagala kakšna večja finančna sredstva v povečanje luških zmogljivosti in ali jo z večanjem finančnih obremenitev obravnava le kot molzno kravo.

Milan Gregorič je sicer optimističen glede izbora Trsta kot jadranske konice na »svilni poti«. Meni, da je to lahko priložnost za Slovence, saj bodo potrebovali kvalificirano delovno silo ter sodelovanje z visokošolskimi in raziskovalnimi ustanovami, kar pa pri nas imamo.

Člani MO Koper se sicer strinjamo s tem, da ima Luka Koper že nekaj časa ročno zavoro, ne strinjamo pa se z rešitvijo tujega vlagatelja s Kitajske. Kitajska nima ničesar skupnega z našo zgodovino, vrednotami, vizijo. Res, da lahko vložijo veliko denarja, a za kakšno ceno?

Tudi glede zaposlovanj, menimo, da g. Gregorič nima prav. Zakaj bi v Trstu zaposlovali dražjo delovno silo iz Slovenije, če lahko dobijo kadarkoli cenejšo iz juga Italije?

Menimo, da moramo ohraniti našo Luko in poiskati načine, da ponovno postanemo vodilni, kot smo to že bili.

mag. Vesna Starman, podpredsednica SLS MO Koper

 Foto: RTV SLO

Preneseno iz strani www.sls.si