Slovenija potrebuje politične stranke krščansko ljudskih vrednot

Ljubljana, 9. marec 2019 – Kot pravna in politična naslednica nekdanje SKD gradi SLS tudi držo krščansko demokratske stranke. Veseli smo, da se v tej drži inspirira več aktivnih slovenskih političnih strank. Zato se v SLS ob tridesetletnici zahvaljujemo vsem, ki so orali brazde slovenske krščanske demokracije in čestitamo vsem, ki to obletnico praznujejo s ponosom in odgovornostjo. Veliko jih je v našem krogu SLS. To nas navdihuje tudi pri našem vsakdanjem delovanju.

Jutri, v nedeljo, 10. marca bo 30 let, odkar je bilo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani ustanovljeno Slovensko krščansko socialno gibanje. Prvi podpisnik ustanovne listine gibanja je bil Peter Kovačič Peršin, drugi Janez Podobnik, tretji pa Lojze Peterle. Ustanovnega zbora se je udeležil tudi g. Ivan Oman, takratni predsednik Slovenske kmečke zveze, ki je svoj nastop zaključil z besedami: “Kaj se bomo mi bali krščanskega imena!”.

Prva javna predstavitev gibanja je bila 25.aprila 1989, na občnem zboru dne 2. novembra 1989 pa so sklenili, da se gibanje preimenuje v Slovenske krščanske demokrate in preoblikuje v stranko. Dne 27. januarja 1990 je bila s prvim rednim kongresom ustanovljena SKD, ki se je leta 2000 združila s tedanjo SLS, v stranko SLS + SKD, ki se sedaj imenuje SLS.

V času, ko v politiki prevladuje kratkoročni pogled, pomanjkanje socialnega čuta, individualizem in relativizem, SLS ob tej 30-letnici opozarja na potrebo po socialnem čutu in dolgoročni viziji Kreka in Gosarja.

Program SLS sloni na načelih krščanskega družbenega nauka (spoštovanje človekove osebe, skupno dobro, subsidiarnost, solidarnost), saj na primer ugotavlja, da je subsidiarnost »osrednja vrednota naše politične usmeritve«.  Na subsidiarnost in na solidarnost SLS v programu in temeljnih načelih SLS mnogokrat neposredno opozarja.

Krščansko ljudska usmeritev je, s temelji krščanskega socialnega nauka, spoštovanjem dostojanstva človeka in zasidranostjo v presežnem, v slovenski politiki neizmerno dragocena. Po nekaj vladah drugačne usmeritve bi bilo za razvoj in dolgoročni obstoj Slovenije in slovenstva nujno, da spet dobi večjo možnost odločanja. Za obe slovenski nosilki krščansko demokratske usmeritve je značilna drža narodne zavesti, obe želita nadaljevati tradicijo zgodovinske SLS. NSi je  ustanovila inštitut J.E. Kreka, SLS pa inštitut dr. Antona Korošca.

Verjamem, da bomo z dobrim delom,  tvornim sodelovanjem in nenapadanjem okrepili obe stranki in medsebojno zaupanje ter si tako spet pridobiti naklonjenost volivcev, ki si želijo dokazov, da nismo »kraljestvo samo proti sebi razdeljeno«(Mr 3, 24). Opuščamo stare zamere, da bomo,  skupaj z drugimi, obrodili dober sad v dobro Slovenije.

Preneseno iz strani www.sls.si