SLS ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Za lažje prenašanje bremen Alzheimerjeve bolezni je potrebno čim večje poznavanje bolezni in razumevanja bolnikov in svojcev, da bi tudi v spremenjenih življenjskih razmerah lahko doživeli čim več stvari, ki življenje delajo neprecenljivo in lepo.

Ljubljana, 21. september 2021 – Danes je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. V Sloveniji živi več kot 34.000 oseb z demenco, za vsakega bolnika pa v povprečju skrbijo še trije ljudje. Do leta 2035 naj bi se to število podvojilo, to pomeni skoraj 70.000 obolelih in več kot 200.000 ljudi, ki bodo skrbeli zanje. Pomembno je, da se tega problema zavedamo in že sedaj razmišljamo, kako bomo ustrezno poskrbeli za vse ljudi, ki se s to boleznijo srečujejo.

Alzheimerjeva bolezen je posebno pogosta v razvitejših državah zaradi podaljšane življenjske dobe prebivalstva in vse bolj starajoče se družbe. Alzheimerjeva bolezen je bolezen, pri kateri so v ospredju znaki demence, ki je eden od največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih problemov sodobne družbe. Poleg tega, da močno vpliva na življenje bolnikov, je dejstvo, da vpliva tudi na njihove svojce. Ta vpliv je večplasten. Tisti, ki so se kot bolniki ali kot svojci že srečali s to boleznijo vedo, da bolezen močno spremeni način življenja. Za lažje prenašanje bremen je zato potrebno čim večje poznavanje bolezni in razumevanja bolnikov in svojcev, da bi tudi v spremenjenih življenjskih razmerah lahko doživeli čim več stvari, ki življenje delajo neprecenljivo in lepo.

Slovenska ljudska stranka

Preneseno iz strani www.sls.si