SLS podpira pobudo državnega svetnika SLS Branka Tomažiča, da se veliki salon DZ RS poimenuje po primorskem domoljubu in skladatelju Lojzetu Bratužu

Ljubljana, 14. september 2019 – Slovenija 15. septembra vsako leto s ponosom praznuje dan vrnitve Primorske k matični domovini. Na ta dan je bila leta 1947 uveljavljena Pariška mirovna pogodba, ki je takratni nekdanji skupni državi in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske.

Praznik nas spodbuja, da se s spoštljivostjo in hvaležnostjo spomnimo ljudi, ki so v zelo težkih razmerah, tako pod fašizmom in kasneje pod komunizmom, vsak na svoj način zaznamovali takratni čas in zastavili vse, mnogi  tudi svoje življenje, za slovenstvo, slovensko besedo in demokracijo.

Pred nami se dvigujejo liki velikih osebnosti, domoljubov in zavednih Slovencev. Če omenimo samo nekatere : Vigilij Šček, dr. Frančišek Borgia Sedej, bazoviški junaki, Tigrovci, Janko Premrl-Vojko in primorski partizani, Lado Piščanec, Ludvik Sluga, Filip Terčelj, Andrej Slavko Uršič, Avgust Sfiligoj in mnogi drugi.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini je pravi trenutek, da se vsem omenjenim in številnim drugim v zahvalo in spoštljiv spomin poklonimo. Še več, da to s poimenovanjem enega od prostorov v Državnem zboru za stalno zaznamujemo .

Kot simbolna osebnost izstopa velik domoljub in skladatelj Lojze Bratuž. V starosti 35 let je umrl leta 1937, ker so ga zastrupili fašisti s pitjem bencina in strojnega olja.

 Foto: Wikipedija

V SLS zato podpiramo pobudo državnega svetnika SLS Branka Tomažiča, da se veliki salon DZ RS poimenuje po Lojzetu Bratužu.

 

 

Preneseno iz strani www.sls.si