SLS podpira zahteve kmetov za drastično zmanjšanje števila divjih zveri in zagotovitev urejenega in varnega podeželja, ki bo atraktivno tudi za mlade

SLS v celoti podpira zahteve Sindikata kmetov Slovenije, ki bodo predstavljene na shodu, in si bo vsestransko prizadevala za njihovo čimprejšnjo uresničitev.

Na jutrišnjem velikem protestnem shodu kmetov v Velikih Laščah, bo Sindikat kmetov Slovenije med drugim predstavil naslednje zahteve in stališča:

 

  1. Zahtevamo, da se volkove s slovenskega podeželja odlovi ali opravi odstrel. Podpiramo, da se populacija ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.
  2. V Sindikatu kmetov Slovenije ne pristajamo na to, da bi morali zaradi zveri z mrežami in ograjami ograditi celotno slovensko podeželje. Tako kot smo kmetje dolžni poskrbeti, da naša živina ne dela škode sosedom, tako je država dolžna poskrbeti za svoje zveri, da ne delajo škode slovenskim kmetom.
  3. Zahtevamo, da se v okoljih, kjer so trenutno naseljene zveri, ljudem prizna nižja kakovost življenja z davčnimi olajšavami in razvojnimi spodbudami.
  4. Sindikat kmetov Slovenije bo naredil vse, da bo slovensko podeželje ostalo obdelano, poseljeno in da bo spet varno, saj bo le tako atraktivno za mlade, da bo ostajali na podeželju. Tako bo slovensko podeželje lahko zagotavljalo, da bo Slovenija tudi v primeru kakršnihkoli izrednih razmer imela zadostno količino hrane. Kultivirano podeželje je eden od pogojev za uspešen razvoj turizma in prostor za kakovostno izkoriščanje prostega časa v naravi.
  5. Zaradi objektivne odgovornosti za sedanje stanje vsakodnevnih napadov volkov zahtevamo takojšen odstop pristojnega ministra za okolje in prostor g. Simona Zajca.

Preneseno iz strani www.sls.si