SLS RO Slovenska Istra Kras so praznovanje vrnitve Primorske k matični domovini obeležili na poseben način

Ljubljana, 21. september 2021 – Člani SLS OO Postojna in RO Slovenska Istra Kras so leto po stoti obletnici podpisa rapalske pogodbe, s katero je Italija dobila velik del slovenskega ozemlja, organizirala srečanje s predniki, ki so zaslužni, da lahko danes svobodno hodimo po slovenski zemlji, s slovenskimi simboli v rokah in slovensko besedo v ustih.

Ob obeležju aktivistom boja proti okupatorju, ki je po podpisu Rapalske pogodbe izvajal genocidni pritisk čedalje močnejšega fašizma, smo srečali tihotapce, ki so nam izdali nekaj skrivnosti, kako so pred sto leti uspešno tihotapili konje. Povedali so, da so v tistem času tihotapci imeli pomembno vlogo pri prinašanju orožja na slovensko stran.

Dragonarji generala Maistra so se obeležju poklonili s pesmijo. Poklonili so jim Sv. mašo na Sv. Trojici in dan zaključili s položitvijo venca Žejskitrojki Jakobu Semca, Ivanu Vadnalu in Franciju Sluga, slovenskim junakom, ki so se zoperstavili brutalnemu nasilju.

Počastitve Slovenskih junakov so se udeležili politični aktivisti današnjega časa, od Kopra do Vrhnike, ker čutijo dolžnost nadaljevati politični aktivizem naših prednikov, ki so trpeli, nekateri celo izgubili življenja za slovensko besedo, trud za sobivanje. Ni prav, da nanje pozabimo, ker bi s tem ne le pozabili na našo identiteto, izgubili bi jo!

Preneseno iz strani www.sls.si