Tradicionalno kresovanje SLS ob dnevu državnosti na Jančah

Janče, 24. junij 2020 – Člani Slovenske ljudske stranke se že vse od leta 1991 srečujemo na Jančah na vsakoletnem tradicionalnem kresovanju. V letošnjem letu mineva trideset let od prvih demokratičnih volitev po polstoletnem totalitarnem zatiranju, ki so nas ponovno vrnile v naročje evropske civilizacije, v katero Slovenci od nekdaj sodimo in na katerih je s programom samostojne in demokratične slovenske države zmagala koalicija Demos ter v dobrem letu uresničila sen naših prednikov. Tako je bilo tudi včeraj.

Pred krajšo proslavo so se prisotni zbrali pri maši za mir in domovino v cerkvi sv. Nikolaja na Jančah. Mašo je daroval veteran vojne za Slovenijo in prvi vojaški vikar slovenske vojske msgr. dr. Jože Plut.

Kot slavnostni govornik kulturnega dela programa je nastopil predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS dr. Borut Korun. Zbrane so pozdravili tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, evropski poslanec Franci Bogovič, predsednik Mestnega odbora SLS Janez Žagar, predsednik četrtne skupnosti Sostro Igor Koprivnikar, župan občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko in župan občine Litija Franci Rokavec.

Predsednik SNZ pri SLS, dr. Borut Korun

Z glasbenimi vložki in občuteno odpetimi in odigranimi himnami so dogajanje popestrili pevca Darko in Manca Vidic, harmonikar Marko Krebs in tamburaši Orkestra Šmartno.

Članice društva kmetic Litija in Šmartno so zbrane razvajale s sladkimi pečenimi dobrotami.

Ko se je stemnilo, je ob plamenih kresa še dolgo v noč odmevala slovenska pesem in glas harmonike.

Preneseno iz strani www.sls.si