Večkrat izobesimo slovensko zastavo

Danes je dan slovenske zastave, ki je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Dejanje je bilo odgovor na izobešanje nemške zastave na stolpu Ljubljanskega gradu, kar so storili nemški pripadniki Narodne garde.

Na današnji dan prvič na slovenskih tleh izobešena slovenska belo-modro-rdeča zastava je med Slovenci spodbudila zavest o skupnem jeziku, izročilu in kulturi, zavest o skupni domovini, zato so jo spontano v velikem številu izobešali na vsem narodnem območju. Tudi mi jo z veseljem obesimo kadarkoli in še posebej ob praznikih, da se bomo bolj ovedli, da nas tisto, kar nas združuje v narodno skupnost in je osnova za samostojno državo, povezuje mnogo bolj od vseh še tako nasprotnih mnenj in prepričanj.

Ali veste kdaj in kako izobesimo državno zastavo? Zastavo RS izobesimo vodoravno ali navpično. Pri tem pazimo, da je grb vedno na levi strani. 🇸🇮Kdaj izobesimo državno zastavo?

▶8. februar, slovenski kulturni praznik

▶27. april, dan upora proti okupatorju

▶1. in 2. maj, praznik dela

▶25. junij, dan državnosti

▶17. avgust, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

▶15. september, dan vrnitve Primorske Republike k matični domovini

▶23. november, dan Rudolfa Maistra

▶26. december, dan samostojnosti in enotnosti.

Preneseno iz strani www.sls.si