Volilni kongres SLS v znamenju obujanja vrednot slovenstva, družinskega podjetništva in kmetijstva

Na izrednem volilnem kongresu SLS v Novem mestu izvolili za predsednika Marjana Podobnika

Volilni kongres SLS v znamenju obujanja vrednot slovenstva, družinskega podjetništva in kmetijstva

 

Novo mesto, 29. september 2018 – Veliko število članov in delegatov Slovenske ljudske stranke (SLS) iz vse Slovenije se je zbralo v Športni dvorani Marof v Novem mestu na izrednem volilnem in programskem kongresu stranke. Na kongresu SLS je 158 delegatov izvolilo novo vodstvo. Za predsednika stranke sta svoji kandidaturi vložila Marjan Podobnik in Janez Lencl, slednji je v želji po simbolni enotnosti stranke odstopil od kandidature za predsednika. Novoizvoljeni predsednik je tako postal Marjan Podobnik, ki je SLS vodil že v času, ko je stranka dosegla najboljši rezultat v svoji zgodovini. Izvolili so tri podpredsednike stranke, ki so: Modest Motaln, Suzana Lara Krause in Franc Bogovič in novih deset članov izvršilnega odbora ter pet članov nadzornega odbora. Predsednik Glavnega odbora SLS ostaja Miran Gorinšek.

Novoizvoljeni predsednik SLS Marjan Podobnik je v svoji kandidaturi poudaril, da se globoko zaveda simbolnega in dejanskega pomena, ki ga ima hrana – hrana za telo in duha. Naš vsakdanji kruh je doma pridelana hrana, ki je edino pravo jamstvo za trajno samooskrbo, ki skupaj z razvitimi družinskimi podjetji in kmetijstvom prinaša tudi številna kakovostna delovna mesta. Prav zato v SLS želimo birokratsko in finančno razbremeniti v prvi vrsti samozaposlene z uvedbo prijaznejše pavšalne obdavčitve. Prav tako želimo kakovostno javno upravo z dobrimi odločitvami za državljane. Izpostavil je tudi pomen boljših finančnih pogojev za občine ter povečanje njihovih pristojnosti, posebno na področju gradbenih dovoljenj in drugih soglasij, ki so po nepotrebnem v pristojnosti ministrstev. Ko govorimo o hrani za duha, pa ne moremo mimo zahteve po pravičnem pravosodnem sistemu, ki temelji na v ustavi zapisanem dejstvu, da smo vsi enaki pred zakonom. Tudi občutek varnosti igra pri tem pomembno vlogo. SLS je doživela vzpone in padce, na katerih smo se vsi skupaj veliko naučili. Skupaj bomo znova močni, je še izpostavil novi predsednik SLS Marjan Podobnik.

Slogan kongresa SLS »Mi smo družina« odseva veliko željo SLS, da se Slovenke in Slovenci znova povežemo v svoji edinstvenosti, skupnih koreninah in temeljnih vrednotah, kot so družina, slovenstvo, družinsko podjetništvo in kmetijstvo, pa tudi vrednote solidarnosti in povezanosti med ljudmi, še posebej pa tudi na področju politike. Predlagane resolucije odsevajo zlasti željo novoizvoljenega vodstva SLS, da se stranka tudi programsko prenovi in javnosti ponudi rešitve, ki bodo Slovenijo spreminjale na bolje na naslednjih lokalnih in evropskih volitvah. Resolucija o slovenstvu je požela veliko navdušenje udeležencev, saj spodbuja spoštljiv odnos do slovenstva, do slovenske besede in slovenske kulture, ki smo jo srčno zapisali v viziji ob nastanku slovenske države. Z resolucijo o obrtnikih, podjetnikih, kmetih in hrani se je SLS zavzela za uvedbo pavšalne obdavčitve samozaposlenih, kmetij z dopolnilno dejavnostjo, samostojne podjetnike in druga slovenska mikro podjetja. Večjo skrb za lokalno pridelano hrano in trajnostni razvoj podeželja pa so izražali v svojih razpravah mnogi razpravljavci kongresa.

Zbrane je nagovoril starosta SLS in njen prvi predsednik Ivan Oman, ki je kongres navdušeno popeljal v zgodovinski trenutek kmečkega upora 12. maja 1988 ob ustanovitve Slovenske kmečke zveze – temelja za nastanek slovenske države. Priklicati je treba lastovko slovenske pomladi, da poleti še enkrat in prinese poleg osamosvojitve še osvoboditev, je bil odločen Oman.

Do kongresa je SLS zadnje štiri mesece vodil podpredsednik SLS in predsednik Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar, ki je zbrane opozoril, da je tokrat stranka še bolj enotna, povezana in združena v duhu nekdanje veličine in mlade energije. Mi smo družina, mi smo kmetje, mi smo mladi in mi smo upokojenci, mi smo zasmehovani zaradi politične barve, a ne le to, mi smo skupaj pripravljeni videti svetlejšo prihodnost nas vseh, je z zanosom poudaril Jelševar.

Kongresa se je udeležilo tudi mnogo vidnih slovenskih političnih gostov: Janez Janša (predsednik SDS), Lojze Peterle (evropski poslanec iz NSi), Zdravko Počivalšek (aktualni gospodarski minister iz SMC), Alojzij Kovšca (predsednik GAS in Državnega sveta RS), Franc Kangler (predsednik NLS), Rok Andrée (predsednik Piratske stranke Slovenije), Gregor Macedoni (župan MO Novo mesto), Metka Zevnik (Glas za otroke in družino) in drugi. Odlično vzdušje je prevevalo zbrano več kot sedemsto glavo množico ves dan v želji, da ponovno zedinijo SLS in ji povrnejo ugled, ki ga je imela pred desetletji. Kongres sta pospremili tudi poslanici iz tujine predsednika Evropske ljudske stranke (EPP) Josepha Daula in predsednika poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra.

Janez Janša, predsednik SDS, je v svojem nagovoru izpostavil, da je bilo v slovenski zgodovini malo takšnih dogodkov, ki so nas poenotili in omogočali polet te lastovke pomladi. SLS je bila trden člen Demosa in slovenske pomladi, ki ga seme pozebe ne more uničiti. Program SLS ima v svojem bistvu zavedanje o svojem narodu, družini in svobodo veroizpovedi in prav to je obet za izzive, s katerimi se sooča globalni svet danes.

Zdravko Počivalšek, aktualni minister za gospodarski razvoj iz vrst SMC, je delegatom SLS čestital za ubrano novo pot. Poudaril je pomen razvoja in spodbud slovenskega gospodarstva za slovensko prihodnost. Vrzel med slovenskim gospodarstvom in socialno državo je neupravičena in politično nekorektna. Da jo presežemo potrebujemo prave gospodarske pogoje, povečanje tujih investicij in dvig plač zaposlenih.

Lojze Peterle, evropski poslanec NSi, je kot prvi predsednik Demosa in sedanji evropski poslanec delil zgodovinske izkušnje, načela ter vrednote slovenske osamosvojitve. Uspeh slovenskega naroda je po njegovem mnenju temeljil v razumevanju ljudi in njihovih potreb, odnos do lastne identitete nas dandanes načenja od znotraj, je še prepričan. Brez slovenskega jezika in skrbi zanj ne bo prihodnosti, ki si jo želimo. Končajmo z alergijami, razprtijami in slabo voljo v dnevni politiki, je bil kritičen Peterle.

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS,  je opozoril na pomen osamosvojitvenih teženj v aktualnih političnih razmerah. Spoštujmo vsi enako slovensko samobitnost, kulturo, jezik in narod, to je naloga vseh, ki živimo v Sloveniji, je še poudaril.

Franc Kangler, predsednik NLS, je predstavil svojo vizijo Slovenije in Slovenske ljudske stranke. Smo člani velike družine evropskih narodov, pred leti smo skupaj kreirali lastno prihodnost, zato pozabimo slabe odločitve preteklosti in zrimo v dobre odločitve prihodnosti, je bil v duhu sprave in optimizma odločen Kangler.

Rok Andrée iz Piratov je bil počaščen, da lahko pospremi na novi politični poti najstarejšo politično stranko v Sloveniji. Kot stranka, ki gleda v prihodnost in ima posluh za ljudi, Pirati delijo zaskrbljenost, ki nam jo ponuja dnevna realnost. Iščimo skupne in delujoče razumne rešitve za vse, to je v slovenski družbi mogoče tudi brez ideoloških delitev, je svoj nagovor zaključil Andree.

 

Za PREDSEDNIKA SLS je izvoljen MARJAN PODOBNIK s podpredsednikom SLS MODESTOM MOTALNOM.

 

Za PODPREDSEDNIKA SLS sta izvoljena:

ZAP. IME PRIIMEK ŠTEVILO GLASOV
1. SUZANA LARA KRAUSE 95
2. FRANC BOGOVIČ 78

 

Za predsednika Glavnega odbora SLS je izvoljen MIRAN GORINŠEK.

 

Za 5 članov Nadzornega odbora SLS so izvoljeni:

ZAP. IME PRIIMEK ŠTEVILO GLASOV
1 VLASTA GLOBAČNIK 111
2 ŽARKO PREGELJ 98
3 JAKA DEBELJAK 95
4 DARKO SIMONČIČ 82
5 JURIJ MALOVRH 63

 

Za 10 članov Izvršilnega obora SLS so izvoljeni:

ZAP. IME PRIIMEK ŠTEVILO GLASOV
8 FRANC BOGOVIČ 91
20 SUZANA LARA KRAUSE 89
16 DR. IVAN ŽAGAR 87
37 FRANC ČEBULJ 71
25 DARIJA JAMNIK, MAG. 68
36 ROK SEDMINEK 68
28 MAG. TOMISLAV NEMEC 60
13 DR. JOŽE KORBAR 57
6 ZVONKO GOVEDNIK 54
30 ANDREJA GRABNER 53

 

V primeru, da bo kdo izmed izvoljenih kandidatov v IO SLS sprejel drugo izvoljeno funkcijo, so naslednji člani IO SLS po številu glasov:

ZAP. IME PRIIMEK ŠTEVILO GLASOV
12 MIHAELA ROŽEJ 51
21 DR. TATJANA DEVJAK 51
29 FRANC KUČAN 51

 

 

Preneseno iz strani www.sls.si