Za ohranitev pridelave hrane in poseljenega podeželja je potrebno zaščititi kmete in nujno zmanjšati stalež zveri

Ljubljana, 8. maja 2019 – V Slovenski ljudski stranki spoštujemo različna mnenja vendar ob vsem spoštovanju do različno mislečih in vseh, ki si prizadevajo in prizadevamo za ohranitev narave na tak ali drugačen način, vztrajamo pri tem, da je na prvo mesto treba postaviti dobrobit človeka, zaščito njegovega premoženja in njegove varnosti. Ob tem poudarjamo, da je v največji meri zasluga kmetov, da imamo obdelano, urejeno in poseljeno podeželje, ne pa vse bolj zaraščen in nevaren zverinjak.

Včeraj je pred Ministrstvom za okolje in prostor potekal  shod proti odstrelu zveri, ki so ga organizirali aktivisti za pravice živali, na katerem so med drugim uprizorili poboj zveri. Aktivistom pač moramo povedati, da medvedje in volkovi niso tako miroljubni in prijazni kot so plišaste živali, na katerih so uprizorili poboj. Med drugim so na transparente zapisali, da pravo sobivanje ne vključuje izkoriščanja in vprašanje, ljudje pa lahko pobijajo ovce? kar nam daje misliti, da je imel morda ta shod kakšen drug pomen, kot zaščititi zveri.

Roman Žveglič, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije je ob tem povedal: »Za naš protest in izjave smo se v Sindikatu kmetov Slovenije odločili izključno zaradi obupa in nemoči kmetov in organizacij, ki jih zastopamo, ker jim ne moremo zagotoviti zakonske in ustavne kategorije pravice do kmetovanja.

Opozoriti želimo, da je imetje vsakršne lastnine odgovornost. Imeti v lasti živali je velika odgovornost. Poskrbeti je potrebno, da so živali zdrave, da niso lačne in da ne povzročajo škode drugim. Kmetje skrbimo za svoje živali in poskrbimo, da naše živali ne povzročajo škode drugim. Če pa do takšnega primera pride, pa škodo takoj poravnamo. Zahtevamo, da se tako obnaša tudi država kot lastnik zveri in Ministrstvo za okolje in prostor kot njihov skrbnik. Zamislite si, da se vaš pes oddalji od vas, pride na sosedovo dvorišče, tam napravi pokol, vi pa bi oškodovancu rekli, da ni dobro poskrbel za svoje živali. Najbrž bi vas vprašal po zdravju. Vendar se ravno to dogaja pri pokolu zveri nad domačimi živali. Dejstvo je, da je zveri preveč, da je porušeno ravnovesje in da je nujen poseg v populacijo zveri. Nismo za iztrebljanje, ampak samo za zmanjšanje populacije zveri. Opozoriti želim tudi na to, da smo lastniki domačih živali zakonsko omejeni, kakšno število lahko redimo na hektar zemlje in se tega moramo držati. Upam, da je naš protest sprožil razmislek pri odgovornih, ki bo privedel do hitrega ukrepanja. Od zagovornikov zveri v državi pa pričakujem vsaj malo sočutja do pomorjenih domačih živalih in popoln prevzem odgovornosti za nastalo škodo. Tudi materialno odgovornost.«

Odzval se je tudi podpredsednik SKZ pri SLS Klemen Šavli: »V Slovenski kmečki zvezi smo močno razočarani nad neodzivnostjo Ministrstva za okolje in prostor in drugih inštitucij, ki upravljajo z velikimi zvermi. Vsakodnevno smo priča pokolu domačih živali. Od vseh pristojnih smo pričakovali večjo skrb za eno izmed najbolj ranljivih skupin državljanov. Zelo nas čudi ravnanje samooklicanih zaščitnikov živali, ki po našem mnenju sploh ne živijo v realnem svetu. Najprej bi jim priporočili, da gredo za en teden živet na ogrožena območja, še prej pa naj razmislijo o tem, če ne bi bilo pametneje zaščititi ranljivih. Brez vsakršnih strokovnih argumentov tako ščitijo zveri. Da s tem nekaj ni v redu, nam pove gostota zveri na kvadratni meter doma in po Evropi.«

 

Preneseno iz strani www.sls.si