Zahvala ob mednarodnem dnevu kmečkih žena

Drage kmečke žene,

Besede ne morejo izraziti hvaležnosti za vse, kar vsakodnevno naredite, že od nekdaj.

V časih, ko je bila slovenska beseda ogrožena, se nebi bila obdržala, če ne bi bilo vas, ki ste ob težkem delu vzgajale otroke in jim pele slovenske pesmi.

V časih, ko ni bilo obilja, ste poskrbele, da ste iz tega, kar je bilo pri roki, ustvarjale dobrote, s katerimi ste nahranile lačna usta na kmetiji in s tem nevede prispevale tudi k vrhunski pokrajinsko pestri kulinariki, s katero se danes lahko pohvalimo.

V časih, ko vam ni bil priznan status, kot bi si ga zaslužile, ste to prenašale s potrpežljivostjo in posebno ljubeznijo do svoje družine in do domovine. Tudi v tem času, več kot dve tretjini vas, kmečkih žensk, za svoje delo ne dobiva nobenega neposrednega plačila, saj se smatra, da delate kot pomagajoči družinski člani. A ve niste pomagajoči družinski člani, ve ste srce vsake kmečke družine, motor, brez katerega ne bi bilo ne družine in ne domovine.

Zato se bomo v SLS trudili, da se izboljša vaš položaj v času delovne dobe in po njem, predvsem v smislu poenostavitve birokratskih postopkov za ukvarjanje z dopolnilnimi dejavnostmi in tudi večje vloge kmečkih žensk pri odločanju o njihovem položaju v družbi. Prizadevali si bomo tudi za ponovno uveljavitev državnih pokojnin, katere uveljavitev je Slovenska ljudska stranka na pobudo prof. dr. Berte Jereb že dosegla v preteklosti, in s tem bistveno pripomogla (čeprav žal le začasno) k odpravi krivic, ki povzročajo nevzdržen socialni status prejemnikov kmečkih pokojnin, ki živijo globoko pod pragom revščine.

Za vse, kar storite vsak dan, vam iskrena hvala.

Preneseno iz strani www.sls.si