Zmagovit rezultat skupne liste SDS in SLS – Volivci so nagradili sodelovanje

Ljubljana, 28. maj 2019 – Na nedeljskih evropskih volitvah je bila prepričljiva zmagovalka skupna lista SDS in SLS. S preferenčnimi glasovi je bil za evropskega poslanca ponovno izvoljen Franc Bogovič, kar pomeni, da bo slovensko podeželje tudi v prihodnje imelo v Evropskem parlamentu najmočnejšega zagovornika. Odličen rezultat je dosegel tudi Franc Kangler, predsednik NLS in drugi iz kvote SLS na skupni listi, ki bi bil v primeru nekaj dodatnih odstotkov glasov četrti izvoljen evropski poslanec na skupni listi.

SLS je k skupni listi zgolj s preferenčnimi glasovi prispevala okoli 24.000 glasov, gotovo pa je bilo nekaj dodatnih glasov skupni listi iz kroga SLS oddano neposredno za listo. To pomeni, da je SLS zaslužna za tretji mandat skupne liste, kljub temu, da sta bila iz kvote SLS le dva kandidata. Zgolj z njunimi preferenčnimi glasovi smo dosegli  5 odstotkov vseh oddanih glasov na volitvah, kar pomeni, da bi se v primeru parlamentarnih volitev zanesljivo uvrstili v parlament. Zaradi bistveno višjega praga za uvrstitev v Evropski parlament pa bi kljub odličnemu rezultatu v primeru samostojne liste ostali brez evropskega poslanca, naši glasovi bi bili izgubljeni. Odločitev za sodelovanje se je torej pokazala kot modra s strani obeh strank. SLS je ohranila evropskega poslanca, SDS si pa je s tem sodelovanjem zagotovila prepričljivo zmagovit rezultat.

SLS z ohranitvijo evropskega poslanca še z večjo energijo nadaljuje pot ponovne krepitve kot največja zagovornica slovenskih kmetov in drugih podeželanov, zagovornica trajnostnega razvoja in prehranske varnosti za vse prebivalce Slovenije ter zagovornica primerljive kakovosti življenja v vseh slovenskih okoljih, tudi s pomočjo projekta Pametnih vasi in drugih projektov, ki jih bo naš evropski poslanec po ponovni izvolitvi lahko nadaljeval.

SLS se zahvaljuje vsem volivkam in volivcem, ki so nam namenili svoj glas, vsem, ki so na državni in lokalni ravni vložili ogromno energije za prepričljivo nagovarjanje volivcev ter partnerski stranki SDS za izjemno korektno in profesionalno sodelovanje, ki je bilo odločilno za zmagovit rezultat.

 

Preneseno iz strani www.sls.si